Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är ett av de viktigaste och bästa sätten att trygga din framtida inkomst med, vad som än händer. En inkomstförsäkring fungerar nämligen som ett komplement till a-kassan, eftersom du med hjälp av a-kassan endast kan få 80 % av din lön upp till ett visst inkomsttak. Detta gör att de med lite högre inkomster inte kan få ut hela 80 % av sin lön, men faktum är att en högre inkomst inte behöver vara högre än 18 700 kronor per månad för att så ska vara fallet.

Att endast få 80 % av den tidigare lönen vid arbetslöshet kan förstås vara svårt i sig själv, men att få ut ännu mindre än så är förstås ännu mer besvärligt. Har man en inkomstförsäkring får man dock ut hela 80 % av den tidigare lönen, tack vare försäkringen, vilket gör det lättare att klara av alla utgifter man har, som ju troligtvis inte påverkas av att man blivit av med jobbet, utan utgifterna är ju de samma oavsett.

Hur länge kan man få ersättning via en inkomstförsäkring?

Det beror lite på vilken inkomstförsäkring man väljer, då varje försäkringsbolag har satt lite olika villkor för detta, men allt mellan 7 månader till 18 månader är möjligt, med 12 månader som den vanligaste ersättningsperioden, förutsatt att man är arbetslös hela denna period förstås.

 

Vad krävs för att man ska kunna teckna en inkomstförsäkring?

Man måste ha en tillsvidare anställning för att kunna göra detta, samt vara medlem i a-kassan i Sverige. Dessutom måste man vara folkbokförd samt fast bosatt i Sverige, så dessa försäkringar är inte lämpliga för dem som jobbar utomlands.

 

Vad kommer det att kosta mig att ha en inkomstförsäkring?

Det beror på en rad olika faktorer, som t.ex:

  • Vilken inkomstförsäkring och vilket försäkringsbolag du väljer
  • Vad din lön idag är som redovisningsassistent (dvs. den lön du vill försäkra, så klart)
  • Vilken bransch du jobbar i, då olika branscher är olika riskfyllda gällande arbetslöshet

Det går därför inte att ge något rakt svar på detta, utan detta är något som måste beräknas separat från fall till fall. De flesta försäkringsbolag har dock särskilda premiekalkylatorer på sina hemsidor som hjälper dig göra detta på ett smidigt sätt.

 

Kan man få ersättning via en inkomstförsäkring direkt efter att man tecknat den?

Nej, det kan man inte, för då skulle man ju kunna teckna försäkringen när man redan vet att man kommer att bli arbetslös, vilket förstås inte är tanken på något vis. Istället måste man ha försäkringen under en viss tid innan man blir arbetslös. Denna tid kallas för kvalificeringstid, och den brukar vara ca. 12 månader hos de flesta försäkringsbolag, men det finns försäkringsbolag som har längre kvalificeringstider också. Men minst 12 månader bör du räkna med som kvalificeringstid åtminstone.